Sunday, May 8, 2016

Sambal Tempoyak Ikan Bilis dan Petai

Ini resepi sedap makan dengan nasi panas-panas.

Hari tu ke Janda Baik, berguru dengan Puan Ainon Mohd, dapat segugus petai. Wow..bukan mudah nak dapat.. Hasil Petai hutan, Petai ni ada banyak jenis.
Ada petai kecil-kecil, petai besar dan petai rangup macam kacang. Ini petai yang paling sedap.

Baik, cara nak masak saya tunjukkan.

Bahan-bahan

Petai
Ikan Bilis ditumbuk dan digoreng
Petai yang dibuang kulit dan selaput
4 sudu santan
serai yang diketuk
cili api
bawang merah kecil ditumbuk halus
1/2 inci halia di tumbuk halus
bawang putih ditumbuk halus
Minyak untuk menumis
3 sudu tempoyak
garam secukupnya
serbuk perasa saya guna jenama HILAL
asam keping
5 sudu arir


Cara-cara
1. masukkan minyak dalam kuali
2. masukkan bahan-bahan yang ditumbuk halus seperti bawang merah kecil, bawang putih dan halia
3. masukka serai, goreng sehingga keluar bau harum
4. masukkan petai, kacau sebati
5. masukkan ikan bilis dan asam keping
6. masukkan tempoyak, kacau sehingga sebati
7. masukkan santan, garam dan serbuk perasa
8. masukkan air
9. Biarkan masak dan kacau perlahan-lahan

Siap dihidang



1 comment:

  1. Website paling ternama dan paling terpercaya di Asia
    Sistem pelayanan 24 Jam Non-Stop bersama dengan CS Berpengalaman respon tercepat
    Memiliki 9 Jenis game yang sangat digemari oleh seluruh peminat poker / domino
    Link Alternatif :
    www.arenakartu.org
    100% Memuaskan ^-^

    ReplyDelete